Havermoutkoekjes met chocolade

Deze smakelijke havermoutkoekjes met chocolade zijn perfect voor elk moment van de dag: op school, op het werk, onderweg, of als je lekker onderuitgezakt op de bank zit en toe bent aan wat welverdiende verwenning. Ze zijn een gezondere optie dan het gemiddelde pak koekjes, supersimpel te maken en ook nog eens heel gemakkelijk mee te nemen. Een ideaal recept dus.

havermoutkoekjes chocolade
Havermoutkoekjes met chocolade
Recept Afdrukken
Lekkere, simpele koekjes met havermout en chocolade
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
havermoutkoekjes chocolade
Havermoutkoekjes met chocolade
Recept Afdrukken
Lekkere, simpele koekjes met havermout en chocolade
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: koekjes
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de ongezouten boter en de bruine suiker in een ruime kom en klop dit tot een luchtig beslag.
  3. Doe het vanille-extract en het ei bij het beslag en klop tot er een gladde massa ontstaat.
  4. Doe de bakpoeder, zout en bloem in delen in de kom en roer dit zachtjes door. Om dit gemakkelijker te maken kan je deze drie ingrediënten eventueel zeven voordat je ze aan het beslag toevoegt.
  5. Doe de chocolade en de havermout in de kom en kneed deze goed door het beslag.
  6. Vorm circa 30 kleine bolletjes van het beslag. Voor een beter resultaat is het aan te raden het deeg of je handen een beetje nat te maken tijdens het vormen van de balletjes. Hierdoor wordt het deeg wat meer handelbaar. Gebruik ook weer niet teveel water, want de chocolade moet niet smelten.
  7. Neem een vork en druk alle balletjes zachtjes aan, zodat er een mooi koekje ontstaat.
  8. Leg een vel bakpapier op een bakplaat of boter een bakplaat zorgvuldig in en leg de havermoutkoekjes met chocolade hierop.
  9. Bak de koekjes zo’n 20 minuten goudbruin in de oven. Draai de koekjes na 15 minuten even om, zodat beide kanten mooi verkleuren.
  10. Neem de havermoutkoekjes uit de oven en haal ze voorzichtig van de bakplaat. Laat ze circa 10 minuten afkoelen en serveren maar!
Notities

Met deze koekjes kun je eindeloos variëren. Je kunt dan ook naar je eigen smaak noten, zaden of rozijnen toevoegen. Ook is het voor de echte chocoladeliefhebber lekker om de havermoutkoekjes aan het eind nog in wat gesmolten chocolade te dippen en even in de koelkast te zetten. Als dit goed hard is geworden, heeft je havermoutkoekje een extra laagje chocolade.

Deel dit Recept

Havermoutkoekjes met cranberries

Havermoutkoekjes met cranberries zijn voedzaam en ook nog eens super lekker. Voor wie het nog niet wist, havermout valt in de categorie superfoods. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen na het eten van deze koekjes. De cranberries, welke toegevoegd zijn aan dit recept, zitten boordevol vitamine C. In een mum van tijd staan deze gezonde koekjes op tafel, een heerlijke traktatie voor elk moment van de dag.

Havermoutkoekjes met cranberries
Recept Afdrukken
Havermoutkoekjes met cranberry’s, verantwoord en lekker
Porties
12 koekjes
Porties
12 koekjes
Havermoutkoekjes met cranberries
Recept Afdrukken
Havermoutkoekjes met cranberry’s, verantwoord en lekker
Porties
12 koekjes
Porties
12 koekjes
Ingrediënten
Porties: koekjes
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hete luchtoven).
  2. Bekleed de bakplaat met het bakpapier.
  3. In een grote kom alle droge ingrediënten mengen. Dit zijn alle ingrediënten behalve de bananen, het vanille extract en de kokosolie.
  4. Pel de rijpe bananen, snijd deze in stukjes en prak ze. Voeg de geprakte bananen toe aan de kom. Als laatste de kokosolie en het vanille extract toevoegen. De kokosolie mag ook gesmolten toegevoegd worden aan het deeg. Dit doe je door de kokosolie in een klein pannetje te verwarmen.
  5. Kneed het mengsel tot 1 geheel. Maak daarna kleine balletjes van het mengsel. Tussen twee lepels de balletjes op het bakpapier leggen en druk ze zachtjes plat. Laat voldoende ruimte over tussen de koekjes zodat ze niet aan elkaar vast bakken.
  6. Laat de havermoutkoekjes met cranberry’s circa 25 tot 30 minuten bakken in de oven. Als ze er gebruind en knapperig uitzien zijn de koekjes klaar.
  7. Even laten afkoelen en smullen maar.
Notities

Maak voor speciale gelegenheden gebruik van vormpjes welke een verrassend effect geven. Denk bijvoorbeeld aan kerstboomvormpjes ter gelegenheid van kerstmis, bloemenvormpjes in de lente. Vooral kinderen vinden het leuk om mee te helpen met het bakken van koekjes. Door vormpjes uit te kiezen en te gebruiken wordt het bakken een leuke activiteit op zich. Fijn als het een regenachtige dag is. De vormpjes zijn verkrijgbaar in elke winkel met huishoudelijke artikelen.

Deel dit Recept