Havermoutkoekjes met cranberries

Havermoutkoekjes met cranberries zijn voedzaam en ook nog eens super lekker. Voor wie het nog niet wist, havermout valt in de categorie superfoods. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen na het eten van deze koekjes. De cranberries, welke toegevoegd zijn aan dit recept, zitten boordevol vitamine C. In een mum van tijd staan deze gezonde koekjes op tafel, een heerlijke traktatie voor elk moment van de dag.

Havermoutkoekjes met cranberries
Recept Afdrukken
Havermoutkoekjes met cranberry’s, verantwoord en lekker
Porties
12 koekjes
Porties
12 koekjes
Havermoutkoekjes met cranberries
Recept Afdrukken
Havermoutkoekjes met cranberry’s, verantwoord en lekker
Porties
12 koekjes
Porties
12 koekjes
Ingrediënten
Porties: koekjes
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hete luchtoven).
  2. Bekleed de bakplaat met het bakpapier.
  3. In een grote kom alle droge ingrediënten mengen. Dit zijn alle ingrediënten behalve de bananen, het vanille extract en de kokosolie.
  4. Pel de rijpe bananen, snijd deze in stukjes en prak ze. Voeg de geprakte bananen toe aan de kom. Als laatste de kokosolie en het vanille extract toevoegen. De kokosolie mag ook gesmolten toegevoegd worden aan het deeg. Dit doe je door de kokosolie in een klein pannetje te verwarmen.
  5. Kneed het mengsel tot 1 geheel. Maak daarna kleine balletjes van het mengsel. Tussen twee lepels de balletjes op het bakpapier leggen en druk ze zachtjes plat. Laat voldoende ruimte over tussen de koekjes zodat ze niet aan elkaar vast bakken.
  6. Laat de havermoutkoekjes met cranberry’s circa 25 tot 30 minuten bakken in de oven. Als ze er gebruind en knapperig uitzien zijn de koekjes klaar.
  7. Even laten afkoelen en smullen maar.
Notities

Maak voor speciale gelegenheden gebruik van vormpjes welke een verrassend effect geven. Denk bijvoorbeeld aan kerstboomvormpjes ter gelegenheid van kerstmis, bloemenvormpjes in de lente. Vooral kinderen vinden het leuk om mee te helpen met het bakken van koekjes. Door vormpjes uit te kiezen en te gebruiken wordt het bakken een leuke activiteit op zich. Fijn als het een regenachtige dag is. De vormpjes zijn verkrijgbaar in elke winkel met huishoudelijke artikelen.

Deel dit Recept

Havermoutkoekjes zonder suiker

Havermoutkoekjes zonder suiker zijn een verantwoord tussendoortje en smaken ook nog eens heerlijk. In veel producten zijn geraffineerde suikers bewerkt, op een dag krijg je veel meer suikers binnen dan goed voor je is. Om niet nodeloos veel tijd kwijt te zijn aan het lezen van verpakkingen in de supermarkt bestaat er een ander alternatief. Door zelf koekjes te bakken weet je exact wat je eet en het is nog leuk ook om te doen ook. Niet alleen is het gezond om te eten, maar het is ook nog eens een goede manier om kinderen te laten proeven dat een koekje zonder suiker heerlijk smaakt.

havermoutkoekjes-zonder-suiker
Havermoutkoekjes zonder suiker
Recept Afdrukken
Havermoutkoekjes zonder suiker, een bewust tussendoortje.
Porties
12 koekjes
Kook Tijd
20 minuten
Porties
12 koekjes
Kook Tijd
20 minuten
havermoutkoekjes-zonder-suiker
Havermoutkoekjes zonder suiker
Recept Afdrukken
Havermoutkoekjes zonder suiker, een bewust tussendoortje.
Porties
12 koekjes
Kook Tijd
20 minuten
Porties
12 koekjes
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: koekjes
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hete luchtoven).
  2. Bekleed de bakplaat alvast met het bakpapier. Dit voorkomt later het vastkleven van de koekjes aan de bakplaat.
  3. Pel de bananen, snijd ze in kleine stukjes en prak het geheel fijn.
  4. Voeg de havermout, de amandelen en de cranberry’s samen toe aan een grote kom.
  5. Laat het kokosvet even smelten in een pannetje en voeg ondertussen de geprakte bananen toe aan de droge ingrediënten in de kom. Als het kokosvet gesmolten is deze toevoegen aan het deeg en het meng het geheel goed door.
  6. Maak balletjes van het deeg. Met behulp van twee eetlepels leg je de balletjes neer op de bakplaat. Druk ze zachtjes plat totdat ze een mooie ronde platte vorm krijgen.
  7. Laat de havermoutkoekjes zonder suiker circa 15 tot 20 minuten bakken in de oven. Tussendoor even controleren of ze niet te donker worden.
  8. Even laten afkoelen en het proeven kan beginnen.
Notities

Dit recept leent zich uitstekend om eindeloos te variëren met diverse ingrediënten. Voor de afwisseling kun je kleine stukjes appel toevoegen of rozijntjes. Dit geeft een zoetere smaak aan de koekjes. Ook met een theelepel honing bereik je de gewenste zoete smaak.

Deel dit Recept