Havermoutkoekjes zonder vet

Havermoutkoekjes zonder vet zijn een lekkere en gezonde vervanger van de vaak ongezonde koekjes die je in de supermarkt kunt vinden. Nog een voordeel is dat deze havermoutkoekjes heel handig zijn voor onderweg. Geen tijd voor een uitgebreid ontbijt? Deze vezelrijke koekjes zijn zeer geschikt om je te het begin van de dag door te helpen en je honger te stillen tot aan de lunch. Maar ze kunnen ook dienen als gezond tussendoortje midden op de dag, of zelfs als avondsnack.

havermoutkoekjes zonder vet
Havermoutkoekjes zonder vet
Recept Afdrukken
Lekkere, gezondere, havermoutkoekjes zonder vet en vol met vezels.
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
havermoutkoekjes zonder vet
Havermoutkoekjes zonder vet
Recept Afdrukken
Lekkere, gezondere, havermoutkoekjes zonder vet en vol met vezels.
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: koekjes
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Leg een vel bakpapier op de bakplaat of vet de bakplaat in met boter.
  3. Doe de basterdsuiker, palmsuiker en appelmoes in een kom en roer het mengsel door elkaar.
  4. Doe de bloem, bakpoeder, zout en kaneel in een kom na deze eerst gezeefd te hebben.
  5. Voeg de twee mengsels samen in één kom en mix deze goed door elkaar tot een glad beslag. Dit kan zowel met de hand als met een mixer.
  6. Doe de cranberry’s en de havermout erbij en roer tot deze gelijkmatig over het beslag verdeeld zijn.
  7. Neem 2 theelepels en maak deze iets nat onder de kraan. Hierdoor zal het beslag niet vast blijven plakken aan de lepels. Vorm op de bakplaat met de lepels ongeveer 30 balletjes van het beslag. Neem een eetlepel of een vork en duw de balletjes iets aan tot een mooie koekjesvorm.
  8. Zet de bakplaat in de oven en bak de havermoutkoekjes zo’n 15 tot 20 minuten, of tot deze een mooie bruine kleur beginnen te krijgen. Het is belangrijk dat de havermoutkoekjes niet te lang doorbakken, want dan worden ze te hard.
  9. Haal de koekjes uit de oven en maak ze los van de bakplaat. Laat ze goed afkoelen (15 tot 20 minuten).
Notities

Op zichzelf zijn deze havermoutkoekjes al heel lekker, maar voor de variatie kun je er ook allerlei dingen aan toevoegen. Denk hierbij aan stukjes chocolade, noten, zaden of kokosschaafsel. Als je niet zo van gedroogde cranberry’s houdt, kan je deze vervangen door gedroogde vijgen, dadels of rozijnen. Je kunt ook gewone suiker gebruiken in dit recept, maar dit is wel iets minder gezond. Tevens is het mogelijk om iets minder suiker te gebruiken als je niet zo’n zoetekauw bent. De appelmoes maakt de havermoutkoekjes namelijk ook al vrij zoet. Eet smakelijk!

Deel dit Recept

Havermoutkoekjes met chocolade

Deze smakelijke havermoutkoekjes met chocolade zijn perfect voor elk moment van de dag: op school, op het werk, onderweg, of als je lekker onderuitgezakt op de bank zit en toe bent aan wat welverdiende verwenning. Ze zijn een gezondere optie dan het gemiddelde pak koekjes, supersimpel te maken en ook nog eens heel gemakkelijk mee te nemen. Een ideaal recept dus.

havermoutkoekjes chocolade
Havermoutkoekjes met chocolade
Recept Afdrukken
Lekkere, simpele koekjes met havermout en chocolade
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
havermoutkoekjes chocolade
Havermoutkoekjes met chocolade
Recept Afdrukken
Lekkere, simpele koekjes met havermout en chocolade
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: koekjes
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de ongezouten boter en de bruine suiker in een ruime kom en klop dit tot een luchtig beslag.
  3. Doe het vanille-extract en het ei bij het beslag en klop tot er een gladde massa ontstaat.
  4. Doe de bakpoeder, zout en bloem in delen in de kom en roer dit zachtjes door. Om dit gemakkelijker te maken kan je deze drie ingrediënten eventueel zeven voordat je ze aan het beslag toevoegt.
  5. Doe de chocolade en de havermout in de kom en kneed deze goed door het beslag.
  6. Vorm circa 30 kleine bolletjes van het beslag. Voor een beter resultaat is het aan te raden het deeg of je handen een beetje nat te maken tijdens het vormen van de balletjes. Hierdoor wordt het deeg wat meer handelbaar. Gebruik ook weer niet teveel water, want de chocolade moet niet smelten.
  7. Neem een vork en druk alle balletjes zachtjes aan, zodat er een mooi koekje ontstaat.
  8. Leg een vel bakpapier op een bakplaat of boter een bakplaat zorgvuldig in en leg de havermoutkoekjes met chocolade hierop.
  9. Bak de koekjes zo’n 20 minuten goudbruin in de oven. Draai de koekjes na 15 minuten even om, zodat beide kanten mooi verkleuren.
  10. Neem de havermoutkoekjes uit de oven en haal ze voorzichtig van de bakplaat. Laat ze circa 10 minuten afkoelen en serveren maar!
Notities

Met deze koekjes kun je eindeloos variëren. Je kunt dan ook naar je eigen smaak noten, zaden of rozijnen toevoegen. Ook is het voor de echte chocoladeliefhebber lekker om de havermoutkoekjes aan het eind nog in wat gesmolten chocolade te dippen en even in de koelkast te zetten. Als dit goed hard is geworden, heeft je havermoutkoekje een extra laagje chocolade.

Deel dit Recept

Havermoutkoekjes met banaan

Havermoutkoekjes met banaan zijn smaakvol en eenvoudig te bereiden. Bananen zitten boordevol goede voedingstoffen en zijn onmisbaar in een goed gevarieerd dieet. Niet alleen zijn ze lekker om zo uit het vuistje te eten maar je kunt er ook eindeloos mee variëren als basis ingrediënt voor dit recept. Zo kun je het prima combineren met honing, dadels of pindakaas.

havermoutkoekjes-banaan
Havermoutkoekjes met banaan
Recept Afdrukken
Havermoutkoekjes met banaan, naast smaakvol ook bomvol goede voedingsstoffen
Porties
12 koekjes
Kook Tijd
20 minuten
Porties
12 koekjes
Kook Tijd
20 minuten
havermoutkoekjes-banaan
Havermoutkoekjes met banaan
Recept Afdrukken
Havermoutkoekjes met banaan, naast smaakvol ook bomvol goede voedingsstoffen
Porties
12 koekjes
Kook Tijd
20 minuten
Porties
12 koekjes
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: koekjes
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hete lucht oven). Bij het gebruik van een elektrische oven is het aan te raden om de handleiding erop na te slaan wat een gelijkwaardige temperatuur is.
  2. Dek de bakplaat af met het bakpapier.
  3. Pel de bananen, snijd ze in kleine blokjes en prak ze fijn in een grote kom.
  4. Voeg de havermout toe en meng het geheel goed.
  5. Hak de ongezouten en ongebrande noten in kleine stukjes. Het hoeft niet fijngehakt te worden. Voeg de helft van de noten en de helft van de rozijnen toe in de kom.
  6. Meng het deeg goed door elkaar en maak er balletjes van. Leg elk balletje, met voldoende ruimte tussen de balletjes in, op de bakplaat.
  7. Hak de chocolade in grove stukjes.
  8. Druk de deegballetjes met een lepel plat en strooi de overgebleven noten, rozijnen en stukjes chocolade over de koekjes. Druk het geheel aan zodat het in het deeg vast blijft zitten.
  9. Laat de koekjes circa 20 minuten in de voorverwarmde oven bakken.
  10. Even laten afkoelen en de havermoutkoekjes met banaan zijn klaar.
Notities

Wanneer je bananen in huis hebt die nog niet rijp genoeg zijn om te verwerken in een recept kun je ze door deze te verwarmen toch gebruiken. Hiervoor laat je de oven op 150 graden Celsius voorwarmen, ondertussen leg je de gewenste hoeveelheid bananen klaar op het bakpapier op de bakplaat. Laat de bananen 30 minuten warm worden in de oven. Schrik niet van de zwarte kleur van de bananen, dit hoort zo te zijn. Ze zijn nu klaar voor gebruik.

Deel dit Recept

Havermoutkoekjes met cranberries

Havermoutkoekjes met cranberries zijn voedzaam en ook nog eens super lekker. Voor wie het nog niet wist, havermout valt in de categorie superfoods. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen na het eten van deze koekjes. De cranberries, welke toegevoegd zijn aan dit recept, zitten boordevol vitamine C. In een mum van tijd staan deze gezonde koekjes op tafel, een heerlijke traktatie voor elk moment van de dag.

Havermoutkoekjes met cranberries
Recept Afdrukken
Havermoutkoekjes met cranberry’s, verantwoord en lekker
Porties
12 koekjes
Porties
12 koekjes
Havermoutkoekjes met cranberries
Recept Afdrukken
Havermoutkoekjes met cranberry’s, verantwoord en lekker
Porties
12 koekjes
Porties
12 koekjes
Ingrediënten
Porties: koekjes
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hete luchtoven).
  2. Bekleed de bakplaat met het bakpapier.
  3. In een grote kom alle droge ingrediënten mengen. Dit zijn alle ingrediënten behalve de bananen, het vanille extract en de kokosolie.
  4. Pel de rijpe bananen, snijd deze in stukjes en prak ze. Voeg de geprakte bananen toe aan de kom. Als laatste de kokosolie en het vanille extract toevoegen. De kokosolie mag ook gesmolten toegevoegd worden aan het deeg. Dit doe je door de kokosolie in een klein pannetje te verwarmen.
  5. Kneed het mengsel tot 1 geheel. Maak daarna kleine balletjes van het mengsel. Tussen twee lepels de balletjes op het bakpapier leggen en druk ze zachtjes plat. Laat voldoende ruimte over tussen de koekjes zodat ze niet aan elkaar vast bakken.
  6. Laat de havermoutkoekjes met cranberry’s circa 25 tot 30 minuten bakken in de oven. Als ze er gebruind en knapperig uitzien zijn de koekjes klaar.
  7. Even laten afkoelen en smullen maar.
Notities

Maak voor speciale gelegenheden gebruik van vormpjes welke een verrassend effect geven. Denk bijvoorbeeld aan kerstboomvormpjes ter gelegenheid van kerstmis, bloemenvormpjes in de lente. Vooral kinderen vinden het leuk om mee te helpen met het bakken van koekjes. Door vormpjes uit te kiezen en te gebruiken wordt het bakken een leuke activiteit op zich. Fijn als het een regenachtige dag is. De vormpjes zijn verkrijgbaar in elke winkel met huishoudelijke artikelen.

Deel dit Recept

Havermoutkoekjes zonder suiker

Havermoutkoekjes zonder suiker zijn een verantwoord tussendoortje en smaken ook nog eens heerlijk. In veel producten zijn geraffineerde suikers bewerkt, op een dag krijg je veel meer suikers binnen dan goed voor je is. Om niet nodeloos veel tijd kwijt te zijn aan het lezen van verpakkingen in de supermarkt bestaat er een ander alternatief. Door zelf koekjes te bakken weet je exact wat je eet en het is nog leuk ook om te doen ook. Niet alleen is het gezond om te eten, maar het is ook nog eens een goede manier om kinderen te laten proeven dat een koekje zonder suiker heerlijk smaakt.

havermoutkoekjes-zonder-suiker
Havermoutkoekjes zonder suiker
Recept Afdrukken
Havermoutkoekjes zonder suiker, een bewust tussendoortje.
Porties
12 koekjes
Kook Tijd
20 minuten
Porties
12 koekjes
Kook Tijd
20 minuten
havermoutkoekjes-zonder-suiker
Havermoutkoekjes zonder suiker
Recept Afdrukken
Havermoutkoekjes zonder suiker, een bewust tussendoortje.
Porties
12 koekjes
Kook Tijd
20 minuten
Porties
12 koekjes
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: koekjes
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hete luchtoven).
  2. Bekleed de bakplaat alvast met het bakpapier. Dit voorkomt later het vastkleven van de koekjes aan de bakplaat.
  3. Pel de bananen, snijd ze in kleine stukjes en prak het geheel fijn.
  4. Voeg de havermout, de amandelen en de cranberry’s samen toe aan een grote kom.
  5. Laat het kokosvet even smelten in een pannetje en voeg ondertussen de geprakte bananen toe aan de droge ingrediënten in de kom. Als het kokosvet gesmolten is deze toevoegen aan het deeg en het meng het geheel goed door.
  6. Maak balletjes van het deeg. Met behulp van twee eetlepels leg je de balletjes neer op de bakplaat. Druk ze zachtjes plat totdat ze een mooie ronde platte vorm krijgen.
  7. Laat de havermoutkoekjes zonder suiker circa 15 tot 20 minuten bakken in de oven. Tussendoor even controleren of ze niet te donker worden.
  8. Even laten afkoelen en het proeven kan beginnen.
Notities

Dit recept leent zich uitstekend om eindeloos te variëren met diverse ingrediënten. Voor de afwisseling kun je kleine stukjes appel toevoegen of rozijntjes. Dit geeft een zoetere smaak aan de koekjes. Ook met een theelepel honing bereik je de gewenste zoete smaak.

Deel dit Recept