Havermoutkoekjes zonder vet

Havermoutkoekjes zonder vet zijn een lekkere en gezonde vervanger van de vaak ongezonde koekjes die je in de supermarkt kunt vinden. Nog een voordeel is dat deze havermoutkoekjes heel handig zijn voor onderweg. Geen tijd voor een uitgebreid ontbijt? Deze vezelrijke koekjes zijn zeer geschikt om je te het begin van de dag door te helpen en je honger te stillen tot aan de lunch. Maar ze kunnen ook dienen als gezond tussendoortje midden op de dag, of zelfs als avondsnack.

havermoutkoekjes zonder vet
Havermoutkoekjes zonder vet
Recept Afdrukken
Lekkere, gezondere, havermoutkoekjes zonder vet en vol met vezels.
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
havermoutkoekjes zonder vet
Havermoutkoekjes zonder vet
Recept Afdrukken
Lekkere, gezondere, havermoutkoekjes zonder vet en vol met vezels.
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: koekjes
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Leg een vel bakpapier op de bakplaat of vet de bakplaat in met boter.
  3. Doe de basterdsuiker, palmsuiker en appelmoes in een kom en roer het mengsel door elkaar.
  4. Doe de bloem, bakpoeder, zout en kaneel in een kom na deze eerst gezeefd te hebben.
  5. Voeg de twee mengsels samen in één kom en mix deze goed door elkaar tot een glad beslag. Dit kan zowel met de hand als met een mixer.
  6. Doe de cranberry’s en de havermout erbij en roer tot deze gelijkmatig over het beslag verdeeld zijn.
  7. Neem 2 theelepels en maak deze iets nat onder de kraan. Hierdoor zal het beslag niet vast blijven plakken aan de lepels. Vorm op de bakplaat met de lepels ongeveer 30 balletjes van het beslag. Neem een eetlepel of een vork en duw de balletjes iets aan tot een mooie koekjesvorm.
  8. Zet de bakplaat in de oven en bak de havermoutkoekjes zo’n 15 tot 20 minuten, of tot deze een mooie bruine kleur beginnen te krijgen. Het is belangrijk dat de havermoutkoekjes niet te lang doorbakken, want dan worden ze te hard.
  9. Haal de koekjes uit de oven en maak ze los van de bakplaat. Laat ze goed afkoelen (15 tot 20 minuten).
Notities

Op zichzelf zijn deze havermoutkoekjes al heel lekker, maar voor de variatie kun je er ook allerlei dingen aan toevoegen. Denk hierbij aan stukjes chocolade, noten, zaden of kokosschaafsel. Als je niet zo van gedroogde cranberry’s houdt, kan je deze vervangen door gedroogde vijgen, dadels of rozijnen. Je kunt ook gewone suiker gebruiken in dit recept, maar dit is wel iets minder gezond. Tevens is het mogelijk om iets minder suiker te gebruiken als je niet zo’n zoetekauw bent. De appelmoes maakt de havermoutkoekjes namelijk ook al vrij zoet. Eet smakelijk!

Deel dit Recept

Havermoutkoekjes met chocolade

Deze smakelijke havermoutkoekjes met chocolade zijn perfect voor elk moment van de dag: op school, op het werk, onderweg, of als je lekker onderuitgezakt op de bank zit en toe bent aan wat welverdiende verwenning. Ze zijn een gezondere optie dan het gemiddelde pak koekjes, supersimpel te maken en ook nog eens heel gemakkelijk mee te nemen. Een ideaal recept dus.

havermoutkoekjes chocolade
Havermoutkoekjes met chocolade
Recept Afdrukken
Lekkere, simpele koekjes met havermout en chocolade
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
havermoutkoekjes chocolade
Havermoutkoekjes met chocolade
Recept Afdrukken
Lekkere, simpele koekjes met havermout en chocolade
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
30 koekjes 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: koekjes
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de ongezouten boter en de bruine suiker in een ruime kom en klop dit tot een luchtig beslag.
  3. Doe het vanille-extract en het ei bij het beslag en klop tot er een gladde massa ontstaat.
  4. Doe de bakpoeder, zout en bloem in delen in de kom en roer dit zachtjes door. Om dit gemakkelijker te maken kan je deze drie ingrediënten eventueel zeven voordat je ze aan het beslag toevoegt.
  5. Doe de chocolade en de havermout in de kom en kneed deze goed door het beslag.
  6. Vorm circa 30 kleine bolletjes van het beslag. Voor een beter resultaat is het aan te raden het deeg of je handen een beetje nat te maken tijdens het vormen van de balletjes. Hierdoor wordt het deeg wat meer handelbaar. Gebruik ook weer niet teveel water, want de chocolade moet niet smelten.
  7. Neem een vork en druk alle balletjes zachtjes aan, zodat er een mooi koekje ontstaat.
  8. Leg een vel bakpapier op een bakplaat of boter een bakplaat zorgvuldig in en leg de havermoutkoekjes met chocolade hierop.
  9. Bak de koekjes zo’n 20 minuten goudbruin in de oven. Draai de koekjes na 15 minuten even om, zodat beide kanten mooi verkleuren.
  10. Neem de havermoutkoekjes uit de oven en haal ze voorzichtig van de bakplaat. Laat ze circa 10 minuten afkoelen en serveren maar!
Notities

Met deze koekjes kun je eindeloos variëren. Je kunt dan ook naar je eigen smaak noten, zaden of rozijnen toevoegen. Ook is het voor de echte chocoladeliefhebber lekker om de havermoutkoekjes aan het eind nog in wat gesmolten chocolade te dippen en even in de koelkast te zetten. Als dit goed hard is geworden, heeft je havermoutkoekje een extra laagje chocolade.

Deel dit Recept